URBAN COUTURE

view02-b-02_edited.jpg

BARKARBY CITY

-  a new urban ensemble with focus on sustainable design -

Type

RESIDENTIAL 

 

Program

ca. 54 000 sqm

 

Client 

SERNEKE

 

Location

JÄRFÄLLA

 

Year

2021 - ongoing

 

Status

FINAL DESIGN STAGE

 

 

Barkarby City 3:4 and 3:5 are part of a large urban development in the municipality of Järfälla, north of Stockholm. The new district has a direct connection to a well-integrated hub for public transport, as well as value-creating qualities such as recreational parks, commercial spaces and service.

 

The project consists of two urban blocks with low and high volumes that together create a new urban silhouette. Each volume within the block is clearly defined, stands on its own plinth, has a clear address facing the street and contrasts with the neighbouring volumes.

The lower volumes are divided into two types and contain different housing typologies. On one side a gallery facing the courtyard gives access to compact studios with private loggias facing the street and park. On the other side an L-shaped volume contains two central staircases that give access to a great variety of apartment types. The lower volumes are clad with wooden panelling, each with its own relief and detailing.

The towers are treated as 'siblings'. The facades are treated similar in terms of material and details, but they differ in shape and composition. Details such as windows frames, balconies and facade tiles are treated with different colours.

The high plinth that runs around the entire block contains commercial spaces, residential entrances, recycle rooms and two floor apartments with double-height living rooms.

Below the entire block there is a basement floor with garage for car and bicycle parking, technical spaces and storages.

 

A green courtyard I the heart of the block generates space to hang out, relax and play. The garden has an important role in stormwater management. An open passage to the street helps to get rid of excess water in case of heavy rain. The passage makes the courtyard directly accessible from the street and makes everyday life easier; it is easy to park bicycles, throw rubbish or take a shortcut to the metro and train station. All residential entrances have direct access to the courtyard. Complementary to the central courtyard, part of the low-rise roofs are made accessible from the towers. Here, residents can enjoy the sun and the view. The roof plays an important role in the energy balance and contains large areas of sedum and solar cells.

Urban-couture-arkitekter-Veddesta-diagram.jpg

FIRT PHASE 

BARKARBY 3:5

SECOND PHASE 

BARKARBY 3:4

Urban-couture-arkitekter-Veddesta-sektion.jpg
view03.jpg