URBAN COUTURE

BRANDBERGEN CENTRUM

- a new and diverse urban assemble that completes and connects -

Type

COMMERCIAL AND RESIDENTIAL

 

Program

30.000 m2

 

Client 

SAVANA

General Contractor

SERNEKE 

 

Location

HANINGE, STOCKHOLM

 

Year

2017 - 

 

Status

UNDER CONSTRUCTION, ONGOING

 

Collaborators

STRÄNGBETONG

BTB

CREANOVA

TEPEK

RSA DUCTOR

PROJEKTENGAGEMANG

PE LANDSKAP

 

Brandbergen Centrum will be transformed into an attractive and lively meeting place for residents, users, visitors and travelers. A variety of buildings, containing both public functions and housing with high living qualities and new outdoor environments, will be added to the area.

The ambition is to create an urban front towards Brandbergsleden by moving the new development towards the property boundary, giving Brandbergsleden a more defined street character.

The project is organized in three blocks and includes a total of six new residential buildings,

402 apartments, as well as extension of the shopping centre. Buildings vary in height, from 1-18 floors. The neighbourhood is broken up, but held together by choice of materials and a cohesive plinth. Existing parking and loading bay are (partially) covered for more efficient use of the ground, but also to create clearly defined urban spaces. The building volumes will be a contemporary addition to the time-typical buildings in Brandbergen, which was developed during the 60’s.

 

BLOCK I

The first block contains two housing volumes that are placed on top of the extension of the shopping centre. The highest volume has 18 stories and will therefore have an identity-creating role for the new Brandbergen Centrum.

The existing parking deck is being demolished while the shopping centre's daily loading zone is preserved and built into a pedestal with two high floors. Street plans accommodate premises and residential entrances facing the street. The upper floor is directly adjacent to the shopping centre and its upcoming expansion.

 

The pedestal building will be a new addition in materials and design but will in a conscious way relate to the existing building. The ground floor is transparent with large openings facing the street while the upper level is shaped like a dense facade with a perforated metal cladding that sweeps around.

The housing volumes have a rational and regular structure and accommodate a number of different apartment types with high living qualities. The prefab concrete façades consist of decorative oversized vertical and horizontal reliefs which conceal the joints of the elements and give the building an elegant, almost graphic appearance.

  

BLOCK II AND III

The second and third block contain two housing typologies. Two apartment buildings with central stairwells and two apartment buildings with galleries. The volumes have a prefab concrete facade that is lined with ceramic tiles of different colours and sizes, creating a unified pattern that wraps around the building volumes. The oversized dimensions of the ceramic tiles give the building a unique character and the addition of colour is a playful gesture to the area. The development of the façades has been an exciting challenge in collaboration with the manufacturer, Strängbetong.

 

The volumes vary in height between 6 to 8 floors. In the pedestal building there are entrances to the street, housing complements and premises. In the concrete base large openings are made in order to give an open expression to the street.

The buildings embrace the parking area which is partially built-in. On top, a residential garden is created in a south facing position.

1/5