URBAN COUTURE

HILLEBARDEN

-  a densification project with high respect to its context -

Type

RESIDENTIAL 

 

Program

ca. 2950

 

Client 

STORSTADEN BOSTAD

 

Location

STOCKHOLM

 

Year

2018 - ongoing

 

Status

ZONING PLAN

 

 

The project is located on the crossing of Johan Skyttes Väg and Segervägen in central Älvsjö, south of Stockholm. This growing residential area is characterised by its variation of buildings, family villas from the 18th century mixed together with contemporary residential buildings. On the plots today stand two properties, a restaurant and a building with public functions on the ground floor. As Johan Skyttes Väg is proposed to be converted into a city street by the municipality, the ambition is to make a proposal that activates the neighbourhood and adds an urban front towards the street. The existing buildings are replaced by three volumes containing 31 apartments with public functions on the ground floor. 

 

The design has its starting point in the historical context of the neighbourhood. Details like the gabled roofs, the dormer windows and the vaulted entrances resonate with the distinctive twentieth-century classicism in the area, although the architecture has its own language. The project adds a unique silhouette to the neighbourhood and transform Johan Skyttes Väg into a more lively part of Älvsjö.

 

To fit in among the surrounding buildings, the block is divided into three interconnected volumes with varying heights, materiality and features. The buildings are all placed inwards from the property border, which makes it possible to enhance the green character of the area. Towards Segervägen, where there’s currently an asphalted parking area, a green common yard with private terraces and bicycle parking is planned. The intersection between Johan Skytte's Road and Segervägen is accentuated by a small square facing southwest.

Read more: Stockholm Municipality

Read more: Storstaden Bostad

UCA-HILLEBARDEN-IMAGE02.jpg
UCA-HILLEBARDEN-IMAGE03.jpg