URBAN COUTURE

THE PARKING PALACE

- a green urban livingroom in the centre of Den bosch -

Type

TRANSFORMATION

 

Program

2.100 m2

 

Client 

BAI

 

Location

DEN BOSCH, THE NETHERLANDS

 

Year

2015

 

Status

OPEN INT. COMPETITION, ONGOING

 

Awards

2nd PRIZE

 

The project refers through its shape and proportions and to the typology of a Renaissance palace. The crown consists of a vaulted structure, which will be covered over time with vegetation. A green oasis is created, a space that is green both from the inside and outside. However the crown adds more than just green to the city. It creates a large multifunctional space, a new urban living room, a dynamic meeting point; "The Green Parking Palace".

The main structure consists of double laminated wooden trusses, which are placed on top of the existing structure of the parking. Crossbars carry thinner trusses, creating large "windows" to accentuate the view over the roofscape. Different types of ivy grow from large vegetation boxes, which are located between the main structural elements. A finer system of steel crossbars ensures stability and forms the basis for the plants to grow on.

The vegetation boxes take up 8 parking spaces and provide seating where visitors can sit and look out over the city. The result is a collection of small "pocket parks". The idea here is that local residents can meet and grow their own vegetables, herbs, flowers and plants.

The setback of the new roof generates a path along the four edges of the building and gives visitors a beautiful panoramic view. The addition of a small rooftop café in the corner of the roof, where the view is the best, works as a small activator and is an attempt to let visitors stay longer on the roof.

The crown generates a multi functional space that increases the dynamic of the city and can accommodate all types of events like concerts, carnaval, a drive-in cinema, parties, a catwalk for fashion shows, an exhibition, a market, you name it. One green crown, endless possibilities!